maanantai 1. toukokuuta 2017

Savu ja tuli

Aluksi täytyy varoittaa, että Blenderin pikatoiminnolla tehdyt savu ja tuli eivät ole kovin aidon näköisiä, mutta pikatoiminnolla tosiaan nopeasti luotavissa.

  • Luo ensin objekti, jonka aiot sytyttää palamaan. Kuvassa voi olla muutakin.
  • Valitse Object modessa haluamasi kohde, ja paina välilyöntiä. Etsintävalikon pitäisi avautua.
  • Kirjoita valikkoon Quick Smoke ja valitse se.
  • Esineesi ympärille pitäisi ilmestyä kehikko, jonka sisälle savu tulee muodostumaan. Voit halutessasi suurentaa kehikkoa.
  • Vasempaan alareunaan pitäisi nyt ilmestyä savuun liittyvä valikko:





  • Valitse nyt alasvetovalikosta, haluatko vain savua, savua ja tulta vai pelkkää tulta.
  • Muista laittaa rasti Render Smoke Objects -ruutuun, muuten renderöinti ei onnistu.


torstai 27. huhtikuuta 2017

Kangas

Kankaan voit luoda esimerkiksi seuraavalla tavalla:

  • Luo taso
  • Jaa se muutaman kerran osiin (subdivide)
  • Tarkista, että sinulla on Object mode päällä, ota sitten oikealta Object modifiers (jakoavaimen kuva.)
  • Ota Add modifier -valikosta Cloth
  • Jos haluat kankaan kohtaavan jonkun toisen esineen (esimerkiksi niin, että kangas putoaa toisen esineen päälle, valitse tämän esineen fysiikkavalinnoista (äärimmäisenä oikealla) Collision.

torstai 20. huhtikuuta 2017

Neste

Nesteen käsittelyyn tarvitaan käytännössä ainakin kolme osaa

  1. Kehikko, joka sisältää kaikki tilanteeseen liittyvät osat
  2. Itse neste
  3. Kuppi tai muu esine, joka kohtaa nesteen.
Valitse vielä ylhäältä renderöintityypiksi Cycles render

Kehikon luominen

Luo kuutio (tai käytä aloitustiedoston kuutiota.) Skaalaa sitä riittävästi (esim. viidellä.) Valitse sitten alhaalta näkymätyypiksi Wireframe

Kehikon fysiikka-asetukset (äärimmäisenä oikealla): Fluid - Type: Domain

Nesteen luominen

Luo haluamasi muoto (esim. pallo) ja säädä sen fysiikka-asetuksista: Fluid - Type: Fluid

Astian luominen

Astian muotoilua ei käsitellä enää tässä. Kun olet luonut haluamasi astian, säädä sen fysiikka-asetuksista Fluid - Type: Obstacle

Ennen renderöintiä valitse kehikko ja sen fysiikka-asetuksista Bake. (Joudut tekemään tämän myöhemmin uudestaan, mikäli muutat asetelmaa jälkikäteen.)

torstai 6. huhtikuuta 2017

Törmäilevät esineet

Jos haluat esineiden käyttäytyvän (suunnilleen) kuin oikean maailman esineet, tarvitset Physics-valintaa oikean reunan palkista. (Physics on viimeisenä oikealla, joten levennä sivupalkkia hiirellä, mikäli se ei näy.) Kuvassa punainen nuoli.

Valitse seuraavaksi Rigid body (kuvassa vaaleansininen nuoli.)

Helppoihin kokeiluihin tarvitset lattian/maanpinnan, joka on tyypiltään passiivinen sekä esineen / esineitä, jotka ovat tyypiltään aktiivisia. Passiivinen/aktiivinen -valikko on merkitty kuvaan keltaisella nuolella.


Nyt voit esimerkiksi siirtää haluamasi aktiivisen kappaleen maanpinnan yläpuolelle, laittaa alareunan animaatiopalkista animaation pyörimään, ja esine putoaa.

Pikaräjähdys

Jos haluat esineen räjähtävän tietyssä kohdassa animaatiota, valitse se ja paina välilyöntiä. Kirjoita hakukenttään Quick Explode. Klikkaa sitä, ja nyt vasempaan sivupalkkiin ilmestyy räjähdykseen liittyviä valintoja, joita voit säätää tarpeen mukaan. 

torstai 30. maaliskuuta 2017

Harjoitus 5: Kolmiulotteinen teksti

Luo teksti, joka on kolmiulotteinen ja jonka taustana on kuva. Tekstillä tulisi olla ainakin väri. Muista, että tavanomaiset kääntämis- ja venyttämiskomennot (pikavalikko kirjaimesta N) toimivat myös tekstiin. Voit myös halutessasi luoda pienen animaation. Huom! Tarkista ajoissa, että teksti on kamerasta katsottuna järkevässä suunnassa.

Teksti

Tekstiä saat lisättyä samasta paikasta kuin muitakin objekteja, eli vasemman reunan Create-välilehdeltä. Tekstin sisällön saat muutettua vaihtamalla Edit mode:en.

Kolmiuloitteinen teksti

Kun olet kirjoittanut tekstin, voit valita oikean reunan valikosta tekstiasetukset (iso F), sekä esimerkiksi kolmiulotteista syvyyttä (Extrude) ja reunojen pyöristystä (Depth)

 

keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Tausta

Värejä taustalle

Valitse oikeanpuoleisesta palkista maapallon kuva. (World) Laita rastit ruutuihin Paper Sky, Blend Sky ja Real Sky. Valitse ruutujen alapuolella olevista laatikoista haluamasi värit. Tausta tulee näkyviin kun renderöit kuvan. (Voit myös kokeilla miten tilanne muuttuu, jos otat osan rasteista pois.)



Kuva taustalle

1. Tarkista, ettei sinulla ole esineitä valittuna
2. Valitse oikean puolen palkista ruudullinen tekstuuri-painike
3. Valitse sen alapuolelta maailma-painike
4. Edelleen äskeisen alapuolelta valitse uusi (new)

5. Kelaa tarvittaessa palkkia alaspäin, kunnes löydät Image-kohdan alta Open-nappulan. Valitse haluamasi kuva tiedostoista.


6. Kelaa vielä hieman alaspäin, ja laita rasti kohtaa Horizon. Tausta näkyy tämän jälkeen renderöidyssä kuvassa.

torstai 23. maaliskuuta 2017

Harjoitus 4: Pyörivä planeetta

  • Luo pallo (Sphere.) Voit pehmittää pallon pinnan valitsemalla vasemmasta reunasta Tools-välilehdeltä Smooth.
  • Maalaa pallo moniväriseksi planeetaksi. (Kuvan ei tarvitse olla realistinen.)
  • Luo animaatio, jossa planeetta pyörii pienen auringon ympäri. Planeetta voi tehdä myös pari kierrosta itsensä ympäri, kuten oikeatkin planeetat tekevät.

Yksinkertainen animaatio

Ensin tarvitset esineen tai esineet, joita animaatiossasi käytät. Ota sen jälkeen näkyviin palkki, josta voit säätää esineen sijainnin, kierron ja skaalauksen. Saat palkin näkyviin N-kirjainta painamalla. Aseta sijainti, kierto ja skaalaus haluamasi alkuasetelman mukaisesti.

Vie sitten hiiri sijaintikoordinaattien päälle ja paina I-kirjainta. Toista tämä kierto- ja skaalauskoordinaattien suhteen. Koordinaattien pitäisi muuttua tämän seuraksena keltapohjaisiksi.

Alhaalla olevasta animaatiopalkista tehdään animaatioon liittyviä valintoja.


Olet nyt valinnut sijainnin ja asennon esineelle ensimmäiseen ruutuun. Vaihda sitten ruutua (kuvassa nuolella kohdassa tämänhetkinen ruutu) ja tee uudet valinnat sijainnille ja asennolle, ja lukitse ne jälleen I-kirjaimella. Huom! Sinun ei tarvitse tehdä joka ikistä ruutua käsin, vaan jos teet vaikkapa joka kymmenennen ruudun, Blender täydentää välissä olevat ruudut puolestasi.

Värit

Yksivärinen esine

Nopea tapa saada esine yksiväriseksi on käyttää materiaaleja. Kun esine on valittuna, materiaalit löytyvät oikean reunan palkista:

Jos valitsemallasi kappaleella ei ole vielä materiaalia, paina New-painikkeesta. Alla olevassa kuvassa on nuolilla osoitettu pääväri ja valaistusväri. Huomaa, että jos käytät värillistä valoa, esine ei ehkä näytä kuvassa sen väriseltä, kuin materiaali antaisi olettaa.

Värien maalaaminen käsin

Jos haluat värittää kappaleeseen eri värejä käsin, valitse työskentelymoodiksi Vertex paint.

Jotta maalamasi värit näkyisivät myös renderöidyssä kuvassa, sinun on vielä valittava materiaalivalikon alareunasta Vertex color paint.



keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Harjoitus 3: Maljakon muotoilu

Tehtävänäsi on luoda haluamasi maljakko tai muu vastaava astia. Astian pitää olla sen muotoinen, että jos se olisi oikea, sinne voisi kaataa vettä sisälle. Vihjeitä, joita voit halutessasi hyödyntää:

  • Voit aloittaa ympyrästä
  • E näppäimellä saat laajennettua kuviota ja luotua samalla uusia pisteitä, venytettyä kappaletta jne.
  • Yhdistelmä E ja S peräkkäin painettuna on helppo tapa luoda paksuutta astian seinämiin.

Osien valitseminen ja muokkaaminen, osa 2

Samalla kehällä olevien pisteiden valitseminen

Samalla kehällä olevat pisteet voi valita painamalla Alt pohjaan, ja sitten valitsemalla hiiren kakkosnäppäimellä jonkin kehällä olevista pisteistä. Jos kuvio on monimutkainen, saatat joutua valitsemaan useamman pisteen Alt pohjaan painettuna, ennen kuin Blender ymmärtää, mistä on kysymys. Tällä tekniikalla voidaan esim kuvan hämähäkinverkossa tehdä seuraavat valinnat: 

tai:

Pintojen lisääminen

Pintojen lisääminen valitun pinnan ympäristöön

Tämä onnistuu valitsemalla ensin haluamansa pinnan, ja painamalla sitten I-kirjainta (kuten englannin insert.) Tällä tavalla saa aikaiseksi esimerkiksi seuraavan, etäisesti näppäimistön kulmaa muistuttavan kuvion:

Aukon täyttäminen 

Valitse ensin ne reunat, joiden väliin haluat uuden tason, ja paina sitten F.

Kappaleiden yhdistäminen

Valitse Object mode:ssa haluamasi kappaleet hiiren ja Shift (suom. vaihto) -näppäimen avulla. Saat liitettyä ne yhteen painamalla Ctrl+J. Viimeiseksi valitusta tulee uuden yhdistetyn objektin keskusta, tällä on merkitystä esim. käännettäessä. 

Huom! Jos lisäät uusia kappaleita silloin, kun olet Edit mode:ssa, ne liittyvät automaattisesti yhteen sen kappaleen kanssa, joka oli viimeiseksi valittuna Object mode:ssa. 

Kappaleiden erottaminen

Yhdistettyjen kappaleiden erottamiseen liittyvät valinnat saat esiin painamalla P-kirjainta. 

torstai 2. maaliskuuta 2017

Harjoitus 2: Maisema

Tässä harjoituksessa ei tavoitella realistista maisemaa, vaan kokeillaan objektin osien valitsemista ja niiden muokkausta erikseen.
  • Luo taso (Plane.)
  • Paina S, ja skaalaa taso ainakin kymmenkertaiseksi
  • Vaihda Edit mode:en. 
  • Valitse vasemmassa reunassa olevasta valikosta Tools-välilehti. Sieltä pitäisi nyt löytyä Subdivide-kohta. Jaa niin, että jakolinjoja on yli kymmenen kumpaankin suuntaan.
  • Valitse erilaisia alueita, venytä ja käännä niitä niin, että lopputulos muistuttaa alkeellista tietokoneella tehtyä vuoristomaisemaa.

Osien valitseminen ja muokkaaminen

Muokataksesi kappaleen muotoa, sinun täytyy olla Edit mode:ssa. Voit valita kappaleesta kolmenlaisia osia: (kulma)pisteitä, reunoja ja pintoja.

Piste (vertex)

Kuvassa näkyy tilanne, jossa yksi piste on valittuna:

Reuna (Edge)

Alla olevassa kuvassa on reunaviiva valittuna. (Reunaviivan valinta näkyy valkoisena, toisin kuin muut valinnat, jotka ovat oransseja.)


Pinta (Face)

Ja alla vielä pinta valittuna:


Kohteiden valitseminen tietyltä alueelta

Jos haluat valita kaikki tietyn alueen pisteet, reunat tai pinnat, paina näppäimistöltä B, ja vedä sitten laatikko haluamasi alueen ympärille. (Samalla tavalla voit valita myös kappaleita Object mode:ssa.) Mikäli haluat valita ympyrän muotoiselta alueelta, paina äskeisen sijaan C. Valintaympyrän kokoa voi muuttaa hiiren rullalla.

Taka-alalle jäävien kohteiden valitseminen

Blenderissä oletuksena on, että valitessasi kappaleen osia, voit valita vain niitä, jotka ovat näkyvissä. Jos kuitenkin haluat valita myös näkymättömiin jääviä kohteita, käytä alapalkista löytyvää Limit selection to visible -painiketta:

Valittujen kohteiden muokkaaminen

Useita muokkaustoimintoja voi tehdä hiirellä, kun haluttu kohde on valittuna. Tässä vielä muutamia pikanäppäimiä:
  • G siirtää valittuja osia. Muut osat venyvät tarvittavan määrän.
  • E kahdentaa valitun osan ja venyttää sen jälkeen.
  • R kääntää
  • S skaalaa eli muuttaa kokoa.
Jos painat edellä mainittujen jälkeen X, Y tai Z, kyseinen toiminto tapahtuu vain tämän akselin suhteen.

Pinnan jakaminen osiin

Usein kuvan muokkaamista varten on tarpeellista jakaa jokin pinta pienempiin osiin. Tämä onnistuu vasemmassa reunassa olevan palkin Subdivide-toiminolla. Toiminto on näkyvissä vain, kun Edit mode on päällä.



tiistai 21. helmikuuta 2017

Tallentaminen

Keskeneräisen työn tallentaminen 

Tallentaminen blenderin omassa tiedostomuodossa toimii kuten muissakin ohjelmissa: Avataan File-valikko vasemmasta yläreunasta ja valitaan sieltä Save As... Tiedosto tallentuu .blend -muodossa, ja voit avata sen myöhemmin Blenderillä ja jatkaa siitä mihin jäit.

Kuvan tallentaminen 

Blender tarjoaa Export -toiminnon, mutta sen takaa ei löydy tavallisemmin käytettyjä kuvatiedostotyyppejä. Jos haluat kuvan vaikkapa .png tai .jpg muotoon, toimi näin:
  • Renderöi kuva. Toiminto löytyy esimerkiksi yläreunan Render-valikosta komennolla Render Image.
  • Paina näppäimistön yläreunasta F3-näppäintä. Aukeavassa valikossa on oletusarvona .png-kuva, mutta vasemmasta alareunasta voit valita myös muutamia muita yleisesti käytettyjä kuvatiedostomuotoja. 

torstai 16. helmikuuta 2017

Harjoitus 1: Kristalli


  • Luo ympyrä
  • Valitse vasemmalla olevaan Vertices-kohtaan pienehkö luku, esim. 6. Vahvista Enterillä.
  • Vaihda Edit mode:een
  • Paina E ja vedä hiirellä ylöspäin. Klikkaa hiirtä, kun olet venyttänyt kristallin keskiosaa tarpeeksi.
  • Paina uudestaan E ja vedä vähän matkaa ylöspäin
  • Paina S ja liikuta hiirtä, kunnes kärki näyttää melko terävältä
  • Paina vielä F, jolloin päästä tulee umpinainen:
  • Siirry nyt kuvion alapuolelle ja valitse kulmapisteet. (Tähän on useita keinoja, esim hiiri + Ctrl näppäin toimii myös tässä ohjelmassa.)
  • Toista äskeiset vaiheet ja tee myös toisesta puolesta umpinainen.

Perustoiminnot

Hiiren painikkeet


Tarvitset vähintään hiiren, jossa on kolme painiketta. Nykyään useimmissa halvoissakin hiirissä näin on, keskimmäinen painike on yleensä rullan yhteydessä. Tässä ohjeessa käytetään hiiren painikkeista seuraavia nimityksiä:



Yksittäinen objekti valitaan klikkaamalla sen päällä hiiren kakkospainiketta. Tällöin valittuun objektiin tulee oranssi reunus. Jos haluat esimerkiksi poistaa ohjelman avausikkunassa näkyvän kuution, klikkaa sitä hiiren kakkospainikkeella, paina näppäimistöltä delete ja varmista vielä painamalla Enter-näppäintä.

Alla Blenderin aloitusikkuna ja siinä oletuksena näkyvä kuutio:
 

Liikkuminen ikkunassa

Painamalla hiiren keskipainikkeen pohjaan, voit vaihtaa näkökulmaa helposti hiirellä. Hiiren rulla lähentää ja loitontaa.

 

Objektien luominen

Uusien objektien luominen onnistuu esimerkiksi vasemmasta reunasta löytyvän Create-välilehden avulla. (Jos tämä sivupalkki ei ole näkyvissä, paina näppäimistöltä T-näppäintä. Pikanäppäimen muistaa Tools-sanasta, joka on sivupalkin ensimmäinen vaihtoehto.)
Tavallisimmat muodot näkyvät ensimmäisenä ylhäällä, lamppuja ja muita objekteja löytyy lisää kelaamalla palkkia alaspäin. Luomasi esine tulee siihen kohtaan, missä 3D-kursori on. Alla kuva 3D-kursorista:

 


 

Esineiden siirtäminen


Esineitä voi siirtää hiirellä vetämällä vihreästä, sinisestä tai punaisesta nuolesta. (Nuolet saa näkyviin valitsemalla kappaleen ensin.)



Jos haluat valita tarkan paikan koordinaatistosta, saat sopivan valikon helpoiten näkyviin painamalla N-näppäintä. Aukeava valikko on seuraavan kaltainen:



Kirjoittamalla nyt näkyvään Location-kenttään haluamasi koordinaatit ja painamalla Enter, saat kappaleen siirtymään sinne.

Object mode - edit mode


Moodin voit valita alhaalla näkyvästä palkista:



Object mode:ssa voit liikuttaa, kääntää ja muuttaa esineen kokoa. Edit mode:ssa taas muutetaan esineen muotoa.


Johdanto


Blender on ilmainen, kolmiulotteisten kuvien ja videoiden luomiseen tarkoitettu ohjelma. Sen voi ladata omalle koneelleen osoitteesta https://www.blender.org/download/. Ohjelmaan on saatavissa runsaasti ohjeita videomuodossa, sekä Blenderin omiltasivuilta että esimerkiksi harrastajien tekeminä Youtubesta. Suurin osa tästä ohjemateriaalista on kuitenkin englanninkielistä, eikä suomenkielisiä ohjeita ole saatavilla liiaksi asti. Siksi kerään joitakin perustekniikoita tähän blogiin, joka on ensisijaisesti suunnattu peruskoulun yläluokille järjestettävän kurssin tarpeisiin, mutta toki kenen tahansa luettavissa. Ohjeet on tehty Windows-koneella ja versiolla 2.74.